Chat Ban hakkında

Konusu 'Bunun Dışındakilerin Arşivi' forumundadır ve ™ÇļŁĢIŇ™ßÉĹ™ tarafından 2 Temmuz 2020 başlatılmıştır.

Değerli forum kullanıcıları,

Bu forumda aktif olabilmen için öncelikle oyun hesabına giriş yapman gerek, aksi taktirde foruma ulaşamassın. Eğer oyun hesabın yok ise, lütfen kendine yeni bir hesap aç. „Oyun için tıkla“
?

Parçadaki hakaret niteliği taşıdığı iddia edilen söz, sizce öyle midir değil midir?

1. Evet, öyledir. Zira hakaret niteliği taşımaktadır.

oy sayısı 0
    0,0%
  2. Hayır, öyle değildir. Zira hakaret niteliği taşımamaktadır.

oy sayısı 0
    0,0%
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. Öncelikle bütün adminlere ve oyunculara iyi dileklerimi sunarım. Bugün; söylediğim bir sözden dolayı maruz kaldığım sohbet kullanım yasağından, onu neden uygun bulmadığımdan bahsedeceğim. Tabii bu durum biraz da gülünç ve bunu izah edeceğim. Elbette ki bu hususta katılan sayısı kadar, hatta belki daha fazla sayıda, katılmayanlar olacaktır ve bu da pekala doğal. Ancak sizlerden istirhamım şudur: Soruna objektif bakmak, konuyla olan kişisel bağlantıdan arınmanız.Zira bu iki şey konuyu kavramak, başka bir nesneye uyarlarken sorun yaşamamak ve neticede en mantıklı biçimde doğruya yakın olana ulaşmaktır Ek olarak, Darkorbit öncesindeki veyahut sonrasındaki olayları değerlendirmez, suç teşkil eden olayı tekil olarak ele alır. Yani, bu suç olarak düşünülenin öncesinin ve sonrasının var olduğunu, onların ise buna yol açtığı veyahut açmadığı çıkarımı yapabilir. Ancak mühim olan, şu durumda, bu suç teşkil ettiği iddia edilenin irdelenmesidir. Şimdi, aşağıya sorunu ifade edecek kısa bir parça paylaşacağım, ardından o ilişkin parçadan hareketle sonuca doğru hareket edeceğiz.

''Şu sözden dolayı sohbet kullanımı yasağına tabi tutuldum: ''allah benim zaten.''. Tabii ki zahiren hakaret gibi anlaşılan bu cümle, şu anda bu yazıyı okuyan her bir kimse- veyahut bazıları- için oldukça sinir bozucu, dini değerlere hakaret gibi durmaktadır. Zira bunun nedeni, bu gören kişinin, bunu yazan kişinin kendini olmadığı şeyin kılığına büründürmesidir. Öyle midir? Sadece bu olamaz. Bence bunun asıl nedeni, ilişkin şeyin kudretini zedelemesidir. Ne demek istiyorsun? Kişi kutsalının bu derece küçük olmadığını bilir ve şayet biri onu bu biçime zorlarsa kişi bundan hoşlanmaz, bunu hakaret olarak nitelendirir. Ancak farkında olmalıyız ki kutsalın özünde hiçbir söz ile küçültülemeyeceği, hiçbir biçime zorlanamayacağı; ancak kutsalının lüzumsuz bağlananın- bu bir suçlama nitelemesi değil sadece aşırı bağımlılığa işaret eder- öfkesi nedeniyle durumu pekala doğru yorumlayamamasıdır.''

Bence, bahsettiğim bu parçadan hareketle, ilişkin sözün bir hakaret niteliği taşıdığını kabul etmemeliyiz. Bunu daha zayıf görünen ancak eşitlik kapsamından değerlendirilmesi gereken bir örnek aracılığı ile izah etmek isterim: Ben zaten Zeus'um, ben zaten Ülgen'im, ben zaten Hecate'yim, ben zaten Apollo'yum... Sorum epey idrak edilebilir: Şayet bu örneklerdeki tanrılardan bahsetseydim aynı işleme tabi tutulacak mıydım? Bu durumda şu cevabı duymak isterim: Evet, eğer kişi raporlar ise aynı duruma tabi tutulurdunuz. Bunun dışındaki bir cevap, ortada dini değerlere saygının varlığını doğrulamaz zira dini değerler ise korunmaya çalışan, her din, inanç veya onun kapsamındakiler korunmalıdır. Ancak bütün dini, inanç ve onun kapsamındakileri Darkorbit'in bilmesi mümkün müdür? Değildir. Zira din, inanç ve onun kapsamındakiler bir insan için her şey olabilir. Bu değerlerden herhangi biri hiçbir biçimde kısıtlı değildir, sonsuz da olabilir.

Yukarıdaki ilk savunmam basit bir savunma biçimidir. Asıl ele almak istediğim, hakaretin ne olduğu ve burada onun varlığından söz edip edemeyeceğimizdir. Hakaret nedir? Hakaret; bir kimsenin ,başka bir kişiyi bir olay belirtmek suretiyle halkın düşmanlığına ve aşağılamasına sebep olması veya namus ve onuruna dokunacak bir fiil yakıştırmasıdır N/A. Hakaret, küçültücü söz veya davranış(TDK). Sözlük anlamlarını baz alarak konuşursak bunun hakaret olduğu kanısına varabiliriz. Peki, sorum şudur: ''Ben zaten Allah'ım'' diyerek nasıl küçültücü bir söz kullanmış olabiliriz? Bu söz küçültücü bir niteliği değil, yalnızca asılsız bir iddiayı taşır. Ancak küçültücü bir söz, onun niteliklerine saldırmak veyahut ona doğrudan bel altı sözlerle saldırmak, hakaret etmek olurdu. Dolayısıyla bu cümlenin hakaret niteliğini taşındığını çabukluk ile kabul etmek usumuzu yeteri kadar kullanmadığımızı, basit bir mantık çerçevesiyle düşündüğümüzü ortaya koyar. Aslında ilişkin cümlenin bu denli meşakkatli oluşu buradan gelmektedir. Bu yüzden subjektif düşünmek bizi yanıltır, olabildiğince objektiflik bize doğruya en yakın bakış açısını kazandırabilir.

Din, inanç ve kapsamındakilerin sonsuz ve her şey uyarlanabilirliğinden, dolayısıyla Darkorbit'in bunları tek tek saptayamayacağından bahsetmiştim. Ancak bu bahsedeceğim şey, konuyu destekler nitelikte değildir, bağımsızıdır. Ancak onu konuya sonrasında bağlayacağım. Örneğin; bir krem peynir(!), hiçlik, bir ağaç veyahut bir öz, bir hayali varlık bunların içine dahil olabilir. Zira değer dediğimiz, bir kişinin veyahut topluluğun, erek olarak belirlediği veyahut çok dikkat ettiği, onu üstün gördüğüdür. Dolayısıyla, bu değerin öznesi bir madde veyahut öz olabilir. Yukarıda, onun bir şeye kısıtlanamayacağını ifade ederken bundan hareketle demiştim. Bu bağımsız olanı Darkorbit'in çerçevesi altında, yani ''değerlere'' hakaret etme eylemi altında, ele alırsak bir madde veyahut öz benim değerim olabileceği için, bir kimsenin bu değerin kendisinin olduğunu küçültücü biçim kullanmadan ifade etmesi suç sayılamaz. Ancak kişi hakaret sayılabilecek olarak saydıklarımı yaparsa o zaman Darkorbit'in bu değeri de diğer genel geçer değerler gibi ele alması gerekecektir. Aksi takdirde ortada sadece kısıtlı bir değerler eksik bütünlüğü vardır.

Yukarıdan bir maddesel değeri ele alalım ve bu hepimizin, belki sadece bazılarımızın Cem Yılmaz'ın gösterilerinden bildiği bir krem peynir olsun. Az önce yukarıda bir şeyin değer olabilmesi için öz veyahut maddenin ötesinde olması gerekmediğini söylemiştim, dolayısıyla maddesel her şey kişi tarafından değer haline getirebilir, en az diğer madde ötesi bütün değerler gibi eşit değerlendirilmelidir. Birisinin benim değerim olan krem peynir için şunu söylediğini varsayalım: ''Ben zaten krem peynirim.''. Az evvel Krem Peynir'in benim değerlerim kapsamında olduğunu varsaymıştık, şimdi sorarım: Şayet değerlerin, bir kişi tarafından kendisinin olduğu, kendisinden bağımsız olmadığını ilan etmesi hakaret kapsamında değerlendirilecekse Darkorbit bu hususta nasıl bir yolu izleyecek, her değer için eşit bir yaklaşıma eğimli olacak mıdır? Yukarıdaki savunmaları tekrar göz attığımızda şu vargıya yeniden ulaşabilir: Bu söz hakareti tanımlayacak herhangi bir sözcük içermediğinden bu kapsamda değerlendirilemez. Ancak Darkorbit'in burada eşit davranıp davranmayacağımı benim merak ettiğim diğer bir husustur.

Doğrusunu söylemek gerekirse benim değerlerime bir kimsenin hakaret etmesi benim için önemli değildir. Zira benim değerlerim N/A bataklığında boğulan kimselerin hakaretlerince zedelenemez. Zedelense idi bu nice zayıf bir değer olurdu. Ayrıca öfkesinin, usunun önüne geçmesine izin vermeyen biri olarak, ilişkin durumu hakaret olarak değerlendirmem mümkün olamazdı. Fakat her kimse usunu öfkesinden daha ön planda tutan veyahut kimselerin sözlerine kulak asmayan biri olmak zorunda değildir. Ancak böyle olmadığı için, bu ilişkin durumu kendi zayıflığından ötürü hakaret değerlendirmesi de kabul edilebilir değildir.

Son olarak, söylemek istediğim birkaç şey ile yazımı noktalamak istiyorum. Beklentim verilen yasaklamanın geri alınması değil; oyuncuların ve Darkorbit'in neyin, niçin hakaret olduğunu belirler iken uslarına ve subjektifliğine sahip çıkmasıdır. Zira yasaklamamın kaldırılması hususunda ayrıca bir çabada bulunmadım.

Yazımı okuyan, değerlendiren ve yorum yapmayı lüzumlu bulan herkese teşekkürlerimi sunarım. İyi forumlar millet!

Moderatör tarafından en son değiştirilen: 2 Temmuz 2020
  2. -333-

-333- User

buraya sayfalarca yazsan cizsen bir anlamı yok zira bu sözü söyleme şekliniz yada maksadınızı sadece siz ve sahiplendiğiniz yada kendiniz olduğunu imada bulunma ihtimaliniz olan yaradan bilir.benim görüşüm bunu her ne için söylemiş olursanız olun bu oyun platformunda söylenmeci doğru olmayan hakaret etsenizde övsenizde bu platform bunun için doğru bir platform değildir. bundan bir sonuç çıkmayacağını zaten sizde yazmışsınız katılanda olur katılmayanda.hani yazmışsınız ya olaya objektif bakın bence olaya en objektif bakması gereken kişi sizsiniz siz bakın ..

3. Titan.

Titan. Guest

Merhabalar,

Konunuz şu anda inceliyorum birazdan gerekli cevapları vereceğim. İnceleyene kadar sohbet bölümüne taşımış bulunmaktayım.

İyi Forumlar.

Moderatör tarafından en son değiştirilen: 2 Temmuz 2020
  4. Yazdığın şey uslarda karşılık bulmadığı için manasızdır, gibi bir çıkarım yapmak hatalıdır, sevgili dostum. Ek olarak, oluşturduğum bu konunun 'yasağın kaldırılması ereğiyle yazılmadığını, dolayısıyla beklentimin bu olmadığını' söyledim, buradan herhangi bir sonuç çıkmayacağını değil. Lütfen bu biçimde değerlendiriniz ki meseleyi dahi iyi kavrayınız. Bunun yanı sıra bu sorun tamamen bu platformla ilgilidir, ilgili olmadığını nasıl iddia ettiğinizi bilmiyorum lakin buradaki konu'dini değerler, inanç değerleri veyahut onların dışında veyahut içinde olan değerleri' kapsadığı için pekala alakalıdır.
    Açıkçası olaya en mümkün objektiflik ile bakıyorum, şayet subjektif olarak bakmış olsa idi şunları yapmam beklenirdi: Taassupla fikri savunmak, karşı tarafı her an yermek, hor görmek ve sohbet yasağının kaldırılması konusunda son derece ısrarcılık göstermek.

5. Titan.

Titan. Guest

Merhabalar,

Mesajınızda birkaç yerde gerekli düzenlemeleri uyguladım. Forumda link paylaşımı, Argo kullan mı, Farklı forumlardan bahsetmek yasaktır. Ayrıca başlığınızı genel konular bölümüne taşıyıp gerekli şekilde başlığınızı düzenledim.

Öncelikle Forum Takımı olarak bu konuda yardımcı olamıyoruz. Banınızın haksız olduğunu düşünüyorsanız supportla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Lütfen Support takımımız ile iletişime geçiniz, size en kısa sürede yardımcı olacaklardır. Chat hakkında Yorum yapma yetkisine sahip değiliz.

Gerekli cevaplar verildiğinden konunun kilitlenmesi uygundur.

İyi Forumlar.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.