Darkorbit / Fps Sorunu Çözümleri

Konusu 'Bunun Dışındakilerin Arşivi' forumundadır ve Snayper_ tarafından 15 Mart 2018 başlatılmıştır.

Değerli forum kullanıcıları,

Bu forumda aktif olabilmen için öncelikle oyun hesabına giriş yapman gerek, aksi taktirde foruma ulaşamassın. Eğer oyun hesabın yok ise, lütfen kendine yeni bir hesap aç. „Oyun için tıkla“
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. Snayper_

Snayper_ User

Merhabalar, Darkorbit forumunu incelediğimde gözüme en çok ilişen konular; Fps kayıpları, lag, loss, kasma, ve türevleri oldu. Darkorbit her zaman sevdiğim browser oyunları arasındaydı halada öyle. Bu küçük meseleler yüzünden oyuncularının oyunu dahi bırakma noktasına geldiklerini gördüm, bu gerçekten üzücü. Darkorbit sürekli tarayıcı tabanlı bir oyun olarak piyasada yer almak istedi ve bu isteğinde arkasında mantıklı bir düşüncenin yattığına şahsen inanıyorum. Zira teknik ekip oyunla alakasız olsaydı, 2 boyutlu sürümden 3 boyutlu sürüme geçmek gibi bir kararı neden alsın diye sorgulamalı insan... ya da oyuna getirilen sürekli yenilikler yapılan etkinliklerde cabası. Oyunun tarayıcı tabanlı ilerlemesinden dolayı oyuncuların Flash Player'in performansından güvensizlik duyduğunu anlamak güç değil. Bilmeyen vardır diye belirtmek isterim ki zaten Adobe firması Flash'a verdiği desteği keseceklerini belirtmişlerdi. Böyle bir durumda olasılıkları hesaplamak isterseniz, oyun ya Client şekilde indirilebilir sunulacak ya da farklı bir eklenti ile tekrar karşımıza yenilenerek çıkarak hayatına devam edecektir.

Bu uzun açıklamadan sonra, kendimde tecrübe etmek zorunda kaldığım ve müzdaripliğini yaşadığım Fps kayıplarının çözümüne ufak ufak değinmek istiyorum... Değerli dostlar, Her şeyden önce sizde biliyorsunuz ki Darkorbiti karşılayacak bir sisteme sahip olmalısınız. Özellikleri yüksek bir makine ile düşük olan bir makine oyunda aynı performansı vermeyecektir. Burada şunu düşünebilirsiniz; ''Darkorbit bir tarayıcı oyunu ne kadar yüksek bir sistem gerekecek ki?'' Darkorbit bir tarayıcı oyunu fakat 3 boyutlu görünüm motorlarına bürünmüş bir oyun artık bunu da es geçmemek lazım. Bu ney ifade eder? oynadığınız 2 boyutlu bir oyun ve 3 boyutlu bir oyun GPU'nuza yani ekran kartınıza aynı oranda yüklenmeyecektir. Kartınız 2d bir görünüm ile karşılaştığında 3 boyuttan daha az yorar. 3d içinde tam tersi olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Bunu bizzat anlamak isterseniz grafik ayarlarınızı bozmadan 3 boyuttan 2 boyuta geçin kalabalık ortamlarda ya da NPC ler ile savaşırken ki farkı görmüş olacaksınız böylece. Bundan sonrasını ise maddeler halinde devam ettireceğim yine yukarıdakilerle sentezli şekilde devam edeceğiz...

Fps, Donma, Lag, Loss vb. Durumları Minimize Etmek

->
    Sistem özellikleriniz... Belirtmiştim dostlarım yukarıda, Darkorbit oyuncusu iseniz; Başta GPU (Ekran kartınız), Ram (Belleğiniz), CPU (İşlemciniz) hatırı sayılır seviyelerde olmalı ki oyunu rahat bir biçimde oynayın. Şahsi düşüncem, GPU'nuzun 1gb, 2gb, 4gb bellek miktarlarından ziyade bit değerinin yüksek olması. Örneğin; 128bit, 256bit gibi. Ram için ise en az 4gb olması daha sağlıklı olacaktır, Zira son çözünürlük ve full grafik ayarlarında(buna 3d dahil) belleğimin oyun tarafından 2gb kullanıldığını görmedim değil... CPU'nuz işlemciniz için ise son nesil olmaları i5, i7 gibi... esas çekirdek sayısının fazla olması(sanal çekirdekten bahsetmiyorum) ve bunun gibi özelliklerinin yeterli olacağına inanıyorum.

-> Kullandığınız İnternet paketi ve hızınız... her ne kadar önemsiz gibi görünse de aslında Fps droplarında bir diğer önemi taşıyan konudur. 10mbps ve üstünün size oyunda sıkıntı yaşatmayacağını düşünüyorum. Haritadaki portallardan atladığınızda özellikle Fps'in sıfırlandığını dahi görebilirsiniz bu olasıdır. Bunun sebebi ise yeni bir haritanın yüklenmesi ve harita ile birlikte içindeki çeşitli objelerin, sizler gibi oyuncuların ve NPC'lerin hem sistemi hemde internetinizi kullanarak yüklemeye çalışmasından kaynaklıdır. Kullandığınız altyapı ne kadar hızlı ve sağlıklıysa oyundan o kadar keyif alırsınız anlayacağınız.

-> Kullandığınız ekran çözünürlüğü... Daha önceleri hatırladığım kadarıyla oyun içi ekran çözünürlüğü seçebiliyorduk, fakat son geliştirmelerden sonra bu özellik ayarlar menüsünden kayboldu. Telaş etmenize gerek yok, sadece ayarlardan kayboldu... Bunu istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. Dostlar, asıl istediğimiz kusursuz bir grafikle oyunu oynamak bunun farkındayım. Lakin şunların da farkında olmamızda gerekiyor; Yüksek çözünürlük oyun ayarları full ise size kusursuz görünüş sunar, sunduğu gibi sisteminize çok fazla yüklenir. GPU 800x600, 1024x768 çözünürlükte kullanım ve yükleniş yüzdesini daha çok düşürecektir böylece fps kayıplarından bir nebze olsun uzaklaşmış oluruz... Çözünürlükleri örnek vererek söylüyorum bu arada belirli şeyler değil sizlerin kullandığı farklı da olabilir. GPU 1366x768, 1440x900 gibi bir çözünürlükte oyun ekranını görüntülerse bu sefer daha fazla yük binecektir karta ve fps düşüşleri, kasma, donma ile karşılaşmanız olası olacaktır.

-> Oyun içi grafik ayarlarınız... Düşük, Orta, İyi, Yüksek şeklinde seçenekler var ayarlarda bildiğiniz gibi herhangi birini scrollu kaydırarak seçtiniz. Altta hemen gelişmiş görüntü ayarlarının ilişmesi lazım. Burada kendi isteğinize göre manuel şekilde grafik ayarı yapabilirsiniz, şunu söylemeliyim ki bazı detayları dengelemeyi başarırsanız ve bu sistem tarafından kabul görürse 10-20 fps kadar arttırmanız mümkün. (bu değer daha fazlada olabilir.) Şahsen bu bölümde bazı ayarları değiştirerek GPU'ya binen yükü %10 %20 lere kadar indirmeyi başarmıştım... bunu %60 ve %70 yüzdelerinde iken yaptığımı da belirtmek isterim ayrıca.

-> Sistemin arka planında çalışan hizmetler... burasıda hayati önem taşıyor aslında. Arka planda başta Ram(belleğinizi), GPU(Ekran kartınızı) tüketen başka hizmet ya da uygulamalar olabilir. Bunların içinden kullanmak zorunda olmadığınız ve gerekmeyenleri kapatırsanız oyunun keyfini daha güzel çıkaracaksınız emin olabilirsiniz. Bu tür optimizasyonlar için ise ASC (Advanced System Care) Öneriyorum. Bunun dışında Driver Booster ile de sisteminizdeki eski sürücüleri güncellerseniz gayet güzel olacaktır.

-> Kullandığınız browser(tarayıcınız)... Oyun tarafından anasayfa da gördüğünüz gibi Yandex öneriliyor, Yandex dışında o kadar fazla tarayıcı denemiştim ki sanırım sayısını unuttum. En iyi verimi ise #1 Yandex, #2 Mozilla Firefox'dan aldım. Forumda okuduğum konularda öne çıkanlar ise; Maxthon, Opera, Mozilla olmuştu... Firefox hariç diğerlerinden hiçbir verim alamadığımı hatta gereksiz yere arka planda bellek tükettiklerini bile söyleyebilirim. Özellikle Chrome'ye bellek düşmanı dersek yanlış yapmayız en çok tüketimi arka planda bu tarayıcının yaptığını bizzat gözlemledim. Safariyi dahi denedim, denemekle beraber bu tarayıcıda ise ilginç durumlarla karşılaştım diyebilirim... Darkorbiti safaride çalıştırmayı başardım fakat gerek oyunu yükleme hızının düşüklüğü, gerek grafik kalitesinin vasat görünüşü beni irite etmeye yetti. Buradaki asıl tuhaflık ise; Safarinin oyunda her şeyi bir anda yükleyip önünüze koymadığı için fps değerinin doğal olarak kayıp yaşamaması, donmalar olmamasıydı. Yine de denemeye değer derseniz deneyebilirsiniz elbette.

-> Ekran kartı ayarlarınız... Sisteminizde yüklü bir ekran kartı bununla beraber sürücüsü var ise mutlaka bir kontrol paneline sahip olmanız lazım. Bildiğim kadarıyla AMD için(Catalyst Control Center), Nvidia için ise(Nvidia Denetim Masası) türevlerinde geçmekte. Olay çok basit... 3d ayarlarınızı bu kontrol ekranlarında ne kadar performans odaklı ayarlarsanız ne kadar feragat edip özellik kısarsanız o kadar fazla fps alırsınız. Ne kadar yükseltir grafiği ön plana çıkarırsanız o kadar fps düşüşü yaşarsınız.

Umarım bundan sonra Fps düşüşü gibi kayıplarla uğraşmaz, 50-60 fps değerlerinde oyununuzu rahat biçimde oynarsınız. Esen kalın dostlar.

ÇEKTAR47 ve -gemi2012- bunu beğendi.
  2. .BEYAZ.

.BEYAZ. Guest

Merhaba,

Bir çok güzel bilgiye değinmişşiniz.

Gerçekten güzel bir yazı.

Arkadaşlarımızın aklına takılan bir soru olursa size sorması için konuyu açık bırakıyoruz.

İyi forumlar..

3. Snayper_

Snayper_ User

Düşünceleriniz için teşekkürler, konunun açık bırakılmasına ayrıca sevindim :)

4. ali02tr

ali02tr User

Merhaba;
    Öncelikle uzun uzun yazdığınız için elinize sağlık diyorum fakat bunların hiçbirisinin faydalı olduğunu düşünmüyorum ben.Bu söyledikleriniz sadece en düşük sistemli oyuncuların işine yarayacaktır sanırım.Kendimden örnek vereyim bende i7-6700hq(max 3.500 mhz) işlemci,gtx 1060(6gb) ekran kartı,16 gb(2400mhz) ramli bir laptop var.İnternet bağlantı hızım ise 16 mbps.Oyunu her türlü browserden denedim üç aşağı beş yukarı hepsinde aynı performansı veriyor ve oyun açıkken arka planda hiçbir işlem yapmıyorum.Oyun içi görüntü ayarlarım en düşükte sadece gemi görünümü yüksekte.Oyun arka planı ve harita arka planı da kapalı.Çözünürlüğüm ise 1920x1080.Donanımlarım ile alakalı herşey ayarlı ve güncel durumda.Oyuna ilk giriş yaptığımda yada daha az kalabalık yerlerde takıldığımda 60 fps alıyorken oyun biraz daha ilerlediğinde şöyle 10 gemi aynı noktada savaşsın emalar,akıllı bombalar havada uçuşsun hemen 30 fps ve altına düşüyor aynı durum NPC keserken de mümkün x-7 haritasında şöyle etrafıma 10-20 talon grubu biriksin tıklama bile yapamıyorum.Şöyle pvp haritasında 10-15 kişilik 2-3 klan iç savaş yapsın fps 15-20 lere kadar düştüğü oluyor üstüne düşmanı tıklayamayıp patlaması da cabası.Tabi bu söylediklerim 2D oyun için geçerli.Biraz da 3D performansından bahsedeyim.Kötünün iyisi derler ya heh işte tamda bu olay için söylenmiş bir söz bu.Az önce yazdığım rakamlardan biraz daha yüksek rakamlar oluşunca kasmaya başlıyor oyun.Ama yinede 2D ye göre daha rahat oyun keyfi sunuyor diyebilirim.Ayrıca 60 fps sabit alabilmek için ya 1-2 kişiyle savaşıyor yada npc keserken yanınızda 1-2 npc olması gerekiyor.Daha yüksek miktarlarda mutlaka fps düşüyor.Benimkinden daha yüksek sisteme sahip olan masaüstü bilgisayarlarda da denedim fakat oyun hiçbir türlü 60 fps sabit deneyimi sunamıyor.Mutlaka fps düşüyor bir süre sonra.Bu durumdan kurtulmak için ya sürekli F5 yapmak ya çerezleri silip tarayıcıyı sıfırlamak yada çözünürlük düşürmek(ki asla düşürmem :D )gerekiyor.Yani kısacası oyun şu browser oyunu olma modundan bir an önce çıkıp(ki adobe bile flash desteğini bitirme kararı aldıysa) artık indirilebilir client olarak farklı bir grafik motoruyla (java hariç) oyuncuların karşısına çıkmalı.Browser oyunları 2005-2015 döneminde popülerdi tıpkı Darkorbit'in(11.12.2006) de o dönemler popüler olduğu gibi.Günümüzde kime browser oyunu oyna desen artık browser oyunu mu kaldı,ya kasarsa ya donarsa oynanmaz ki öyle tarzı cevaplar alıyorsun ki bence haklılarda.Hadi diyelim eski oyuncular sürekli F5 yapmaya veya çerezleri silmeye bir şekilde alıştırıldı.Peki ya yeni başlayacak oyuncular? Kim sürekli F5 yapıp çerez sileceği bir oyuna başlamak ister ki? Üstelik bu kadar adaletsiz bir ortam varken.Ayrıca benim şu an oynanan en popüler ağır sistem gereksinimi gerektiren (şimdi isim vermeyeyim belki yasaktır farklı oyun isimlerinin verilmesi yasak değilse bir mod uyarsın hangi oyunda hangi fps değerlerini aldığımı paylaşırım) oyunlar en yüksek ayarlarda en düşük 80 fps ve üzeri değer alırken Darkorbit'in 60 fps in üstüne çıkamaması ve 60 fps in altına düşmesi de ayrı bir ironi.Biraz uzattım eğer buraya kadar sıkılmayıp okuduysanız teşekkür ederim :) Saygılarımla...
    İyi forumlar.

İNTİKAMCI38 ve Snayper_ bunu beğendi.
  5. Snayper_

Snayper_ User

Selamlar, okuyup uzun uzun aynı şekilde sizde cevap vermişsiniz bu yüzden bende teşekkür ederim öncelikle. Söylediklerinizin çoğuna katılmakla beraber eklemek istediklerim var, söylediğiniz gibi sisteminiz Darkorbit için full ayarlarda oynanmaya müsait. Fakat şunuda belirtmek isterim; konumdaki ilk mesajın içeriğinde geçenler benim deneme yanılma yöntemleri ile sonuca ulaştıklarımdı... Yani birebir uygulanırsa zararı değil faydası görülecek en azından ben gördüm. Bakın ben gördüm diye söylemiyorum sırf, genel şeyler bunlar her şekilde fps değerinin yükselmesine katkı sağlayacaktır. Kendinizde belirtmişsiniz zaten sizin sisteminiz bu ek şeylere bile gerek duymuyor performans açısından sıkıntı yaratması mümkün değil, ayrıca diğer oyunlarda da fps değerlerinizin Darkorbitte ki gibi drop yaşamadığını ve full ayarlarda oynadığınızı belirtmişsiniz. Kesinlikle oyunun client versiyonun çıkarılmasından yana biriyim bende, fakat şu ortama fazla obje sığdığındaki yaşanan fps kayıp ve dropları tamamen oyunun flash entegreli ve internet bağlantısına gereksinim duyan bir düzene bağlı kurulu olduğundan meydana geliyor. Ayrıca ben işletim sistemi tercihimi Linux'dan yana kullanıyorum makinemde Debian 9.4 Stretch yüklü. Windows'ta yaşadığım fps droplarını Linux'da yaşamıyorum. Bunun sebebinin Windows üzerinde arka planda çalışan gereksiz uygulamaların sistemi tüketmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Linux çok daha temiz sizden izinsiz zaten arkada bir uygulama çalışamıyor çalışsada iki üç sistemin kendi uygulaması vardır, bunlarda zaten sistemi sömürmüyorlar. Oyunun daha gelişeceğine ve bu sıkıntıları atlatacağına inanıyorum umarım yanlış tahminler içerisinde değilizdir.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.