Engereğin Basit Programlama Defteri

Discussion in 'Bunun Dışındakilerin Arşivi' started by D-O-D-G-E-V-İ-P-E-R, Aug 17, 2018.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
?

Bu Konuyu Beğendiniz Mi ?

  1. Evet

    0 vote(s)
    0.0%
  2. Hayır [Nedenini Yazarsanız Sevinirim]

    0 vote(s)
    0.0%
  3. Geliştirilebilir [Fikirinizi Yazınız]

    100.0%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Merhabalar Konuma Hoş Geldiniz:


    Bende sizler gibiyim ve hala öğreniyorum ancak öğrenmek isteyenlere de bu konuyu ufak bir rehber amacı taşıması için açtım ilerleyen günlerde bu konu dahada değişecektir.

    Biliyorum bazılarınız için anlaması zor olacak ancak bu devirde kodlama ana dil kadar önemlidir. Şimdi ben bu konuyu neden açtığımı da belirteyim. Ülkemizin ciddi anlamda yazılımcıya ihtiyacı var bende elimden geldiğince sizlere yazılımı az da olsa sevdirmeye çalışacağım basit örneklerden gideceğiz yani o kadar zorlayacak şeyler yapmam kaynak isterseniz size kaynak kitap önerebilirim.

    Nedir Hocam Bu Kodlar Programlama Dili Nedür Neyün Nesüdür...

    Artık herkesin elinde cep telefonu , bilgisayarı , telefonu ve akıllı saati mevcut yani Dünya artık Analog sistemden çok hızlı bir şekilde Dijital'e geçiş yapmakta. Bu ne demektir ? Bilgisayar teknolojisi gelecekte bir çok mesleğin yerini alacaktır.

    Basit bir örnek vermek gerekirse gişelerde ki çalışanların yerini yapay zekaların doldurması. Bu tamamen 2025-2030 gibi tüm Dünyada tamamen uygulamaya geçecektir.

    Basit kodlama ve programlama terimlerine geçelim isterseniz ?

    Compiler , IDE , Debug

    Compiler nedir ne işe yarar ?: Compiler (Derleyici) sizin yazdığınız insanın anlayacağı dilde yazılan kodları makina diline çevirir yani 0 ve 1'lere bundan öncesinde çeşitli işlemlerden geçer Assembly yani mikro işlemci dilinde derlenir en son olarak 0 ve 1 yani BYTE kavramına dönüşür.

    IDE nedir ne işe yarar ?: IDE'ler aslında içerisinde çeşitli araçlar barındıran yazılım geliştirme programlarıdır. Şunu diyeyim mesela Microsoft Visual Studio bu bir IDE'dir yani
    " Integrated Development Environment – Tümleşik Geliştirme Ortamı"


    Bu bizim daha hızlı ve daha az hatasız kod yazmamıza olanak sağlar. IDE'ler içerisinde compiler , debug gibi araçlar mevcuttur yazacağınız dilin derleyicisi ve IDE'si kurulu olsun yeterli.

    Debug Nedir ?: Debug aslında adından da anlaşılacağı üzere hata ayıklamadır yani programda ki hataları analiz edip ayırmaya yarar. 2 tip hata türü vardır:

    1. Syntax (Yazım Hatası):

    Biliyorsunuz ki normal Türkçe ve diğer konuşma dillerinde olduğu gibi yazılım dillerinde de bir kurallar zinciri mevcuttur. Mesela bir kodda siz yanlış bir argüman kullandığınızda örnek vermek gerekirse cümle sonlarına nokta koyarız değil mi ? İşte bu cümlenin bittiğini gösterir aynı şekilde programlama dillerinde de bu mevcuttur. Yanlış bir işaret yada noktalama yaptığınızda hata olarak program çalışmaz size hata verir düzeltmenizi ister.

    2. Logical ( Mantıksal Hata)

    Mantıksal hatalar biraz daha sorunludur ve özellikle iyi tespit edilmez ise çok büyük sistem sorunlarına sebebiyet verebilir. Bunda daha çok kullandığınız argümanlar önemlidir örnek vermek gerekirse siz programa 0'dan 10'a kadar sayıları yazdırmak istiyorsunuz ama koşulunuz tam çalışmıyor ve yazdığınız kod sürekli artıyor sonsuz bir döngüye giriyor bunun gibi hatalar yanlış şekilde yanlış bir algoritmik hatadan kaynaklanmaktadır Syntax'da ki kadar bulması kolay değildir.

    Dillerden bazılarını tanıyalım:

    C , C# , C++ , F# , Java , Ada , Cobol , ruby , pascal , turbo pascal , objective c , swift... Bu saydıklarım en popüler dillerdir.

    Script Dillerimizi tanıyalım:

    Javascript , Python , PHP gibi diller script tabanlıdır yani yazılması daha kolaydır mesela C'de yapılan 30 satırlık bir kodu Pythonda 15 satıra kadar düşürebiliriz tabii yapacağınız işe göre değişir bu.

    Şunu belirteyim peki neden bu kadar dil var hangisini öğrenmek mantıklı derseniz bana göre şu cevap sizler için mantıklı olacaktır.

    Kafanızda hangi proje tasarımı varsa hangi dil buna daha yatkınsa ona göre bu seçimi yapmalısınız örnek verirsek Android Java ile yazılmıştır ancak siz gidip başka bir şekilde de Androide uygulama yazabilirsiniz mesela instagram Python ile yazılmıştır ilerleyen zamanlarda bu konuya değineceğim.

    Öncellikle notlar C , C# , Java tabanlı olacaktır belli bir süreden sonra anlayacaksınız ki hepsi birbirine benziyor sadece arada dili öğrenmek kalacaktır.

    Burada ben dil öğretmeyeceğim ancak sizlere bu konunun rehber olacağı inancındayım herhangi bir dil konusunda kendi seçiminizi yapmalısınız benim şu anlık kafamda ardiuno projeleri var ancak bunun için çok erkendir.

    // Yakında konuya yeni güncellemeler gelecektir.
     
    Last edited: Aug 17, 2018
    .Paradoks. likes this.
  2. VALEYARD

    VALEYARD Guest

    Hangi programlama dilini kullaniyorsun?
     
  3. Şu sıralar c# ile ilerleyeceğim ancak java ve c de ufak tefek bilgim var aslinda benim asıl kullanacaklarim c# , python , c , c++ , java. Web kismina daha girmedim.

    Bu kadar dille basa cikmak biraz delice olacak fakat bunlari anlamakta bir sey yok sadece mantigi cozmek yeter. c de printf c# da ouyor write javada oluyor print.

    Tabii ben bu yontemi onermiyorum tek seferde bir dil ogrenmsk daha mantikli ancak staj bittikten sonra c c# dönerim.

    php ve weble ugrasirim biraz.


    Vakit az hizli olmak gerekir.
     
  4. CSOYLU

    CSOYLU User


    Bu kadar dili aynı anda öğrenmeye çalışmak biraz zordur. Aynı eforla tek dilde ilerlediğinizde diğerlerini anlamak için daha az efor gerekecektir. Başarılar.
     
Thread Status:
Not open for further replies.