Evren kaç kilometredir

Konusu 'Konuşmacı köşesi' forumundadır ve Dontforgetme tarafından 21 Temmuz 2020 başlatılmıştır.

Değerli forum kullanıcıları,

Bu forumda aktif olabilmen için öncelikle oyun hesabına giriş yapman gerek, aksi taktirde foruma ulaşamassın. Eğer oyun hesabın yok ise, lütfen kendine yeni bir hesap aç. „Oyun için tıkla“
  1. Evrende ki mesefaler inanılmaz büyüklükte olduğu için, km cinsinin hiçbir anlamı kalmamaktadir,

    1 ışık yılı, yani 1 astronomik birim 9 milyar km ile 9.5 milyar km dir,

    9.500.000.000 km

    Evrenin çapı 93 milyar ışık yılıdır,

    93 milyar ışık yılı x 9.500.000.000 yaptığımız zaman

    8.835e+23 Km evrenin toplam kilometresi.

    :)
     
    Titan. bunu beğendi.
  2. Memed.B.

    Memed.B. User

    Bu hesap yanlış, evren bir balon gibi genişlediği için tam orta noktadan ölçüm yapılırsa ideal şartlarda olabilir. Ancak evrenin genişleme hızı büyük patlamanın ilk anında ışık hızındaydı, o andan itibaren ışık hızından daha hızlı genişlediği söyleniyor. Evren şu an genişlemesini durdursa bir ucundan diğer ucuna 2x93 milyar ışık yılı mesafe olur ideal şartlarda. Peki evrenin ışık hızından daha yüksek bir hızda genişlediğini neden söylüyoruz? Çünkü evrenin genişleme hızı sürekli olarak artmaktadır. Normalde bir patlamanın ardından etrafa dağılan kısımların hızları zaman geçtikçe düşmesi gerekiyor ama evren hızlanarak genişliyor. Bu durumda ilk anda hız ışık hızı ise şu an Allah bilir ne kadardır.
     
  3. Tabi ki tam net sayı değil :D

    Her saniye evrenin kaç milyar çap ışık yılında olduğunu hesaplayamaz ve bilemeyiz.

    Ama şuan bilinen evrenin çapının 93 milyar ışık yılı çapında olduğudur,(İnternette araştırabilirsin)

    Çap demek tüm evrenin toplam yüzölçümü demek değildir yalnız,

    şey gibi düşün evrenin bir ucunda a galaksisi var diğer ucunda b galaksisi bu iki galaksi arasında 93 milyar ışık yılı olduğunu varsayalım

    93 milyar ışık yılını km bazında ölçersek az önce o yukarıda verdiğim sonuç çıkacaktır,
     
  4. Acaba evrenin tam orta noktası neresi , bu biliniyor mu merak ettim
     
  5. Viraaa

    Viraaa User

    bu konulari hicbir zaman net bir sekilde ogrenemezsin kardesim bosver.insan aklı bazi seyleri almiyor...bilmem kac ısık yılı capinda deseler bile onu kafanda kestiremeyecegin icin fazla kurcalama :) sonsuzluk kardes.evren sonsuzluktur hic bitmez.diyelimki bir duvara tosladin bitti diyelim evren.e o duvarin arkasinda ne var kazmaya basla :)
     
  6. ışık hızı uzak mesafeleri ölçmek için kullanılabilir, bu şuan için en makul yöntemdir ancak ışığı büyüklüğü ve büyüme hızını hesap etmek için kullanamazsın.

    *Kara enerji(madde) ışıktan daha kararsız ve bilinmezdir ancak ışığın her bir hareketi kara maddenin içinde gerçekleştiği için daha hızlıdır bunun sürekli olarak arttığı varsayılır.

    Sen cevabından emin olabilirsin ama doğruluğundan kimse emin olamaz.
     
  7. _warmiii_

    _warmiii_ User

    Astronomi bir aralar ilgilenirdim vaktim olduğunda , çok ışık yılı pulsarlar nötron yıldızları dinledim. NASA nın hubble teleskobu falan . Ne büyüklük ne ihtişam ben kimim ki dedim.
    Birgün bir arkadasla aya çıkma hakkında konuşuyorduk dedi ki ,
    Eğer ABD aya bayrak dikseydi milyar yıl ışık yılını izleyen hubble teleskobunu o bayrağa diker gece gumduZ bize izletirdi. Sadece doğru diyorsun dedim.
     
  8. Oo komplo teorileri :D
     
  9. Memed.B.

    Memed.B. User

    Maalesef bu bilinmiyor. Gelecekteki yüzyıllarda super bilgisayarlar evrenin bir haritasını geriye doğru sarma smilasyonu yaparlarsa belki tahmini bir yer söylenebilir. Ama şimdilik bilinmiyor.
     
  10. Memed.B.

    Memed.B. User


    93 milyar ışık yılı kaç km? :D sonuç=8,798544e+23 km dir. hesap yanlıştı yani, ama evren 93 milyar yıl yaşında değil. Evren 13.5 ile 14 milyar yıl yaşındadır. Yani evrenin ışık hızında genişlediğini var sayarsak ve şu an da genişleme dursa bir ucundan diğerine 27 ile 28 milyar ışık yılında gidebiliriz. Tabi varsayım olarak.
     
  11. Evren 93 milyar ışık yılı yaşında demedim kardeşim
    Evrenin çapı 93 milyar ışık yılı dedim ikisi aynı şey değil araştır istersen internette

    Evrenin 13 milyar yaşında olması evreninde 13 milyar ışık yılı çapında olması anlamına gelmiyor çünkü ışıkla birliklte uzay da ona yakın bir hızda sürekli genişlemektedir.
     
  12. Memed.B.

    Memed.B. User

    aa alınma güzel kardeşim, sana demedim. okuyanlara söylüyorum :D genelde evrenin genişliği konusunda yanlış bir algı var. ayrıca evren ışık hızına yakın genişlemiyor. baksana 14 milyar nere 93 milyar nere arada %600 fark var.
     
  13. _warmiii_

    _warmiii_ User

    Ben inanmıyorum hocam neden dersen, bilime inanıyorum ancak bunların yazdıklarına değil, gerçek deney ile elde edilmiş bilime.
    -
    Mesela bize anlattıkları cilalı taş devri yontma taş devri aklına ne gelirse hepsinin yalan olduğu bizim Urfa da bulunan GOBEKLİTEPE ile ortaya çıktı ve tarihin yeniden yazılması gerekiyor diyenler bile oldu. Biraz arastirirsan iyi olur zannimca çok büyük bir buluş GOBEKLİTEPE
     
  14. Titan.

    Titan. Guest

    Merhabalar,

    Etti 2 mi desek böyle konular için sizleri burada görmek çok hoş okumaktan en çok zevk aldığım konulardır. Sanırım Darkorbiti bu yüzden seviyorum uzayı seviyom ben beyaaa.

    İyi Forumlar.
     
    Dontforgetme bunu beğendi.
  15. Modum uzay çocukluığumdan beri en çok sevdiğim merak ettiğim ve hoşlandığım şey, Kesinlikle bu tarz konuların daha fazlasıo olması lazım sonuçta bu da bir uzay oyunu

    Darkorbiti bende sanırım bu yüzden seviyorum çünkü ilgi alanım uzay
    Birde bir önce ki konum da atmış olduğunuz videoyu izledim açıkcasi pek çok karşılaştırma videosu izledim belkide 100 lerce ama en iyisi oydu diyebilirim,

    Özellikle de tam bitti derken!

    Multievrenlere geçişi beni dumur etti?

    Bu evrende bir neyiz ki??

    Multi evrenleri teorite mantıklı buluyorum '' atom'' mantiği ile ilerlersek tıpkı atomlar gibi sınırsız sayıda da evren olması lazım,

    Ama pratiğe gelince,

    Uzay sürekli genişliyor, dimi

    Peki ya uzay genişlerken bir başka evrenle birleşirse değerse??

    Acaba bunu bilim insanları hiç düşünmemişmidir diye merak ediyorum açıkcası.
     
  16. Titan.

    Titan. Guest

    Öncelikle bu mesajımı Forum Moderatorü değilde bir kullancı edasıyla yazmak istiyorum.

    Ya paralel evren teorileri beni benden alan konulardır. Herkes paralel evrenin baş karakteri olarak kendisini düşünür lakin ben ya o baş karakterin yansımasıysam bu konular beni çok düşündürüyor :D evren sürekli büyüyor bunun önüne geçmek, imkansız kelimesi bile az kalır. Neler olacağı hakkında tek emin olduğum şey biz yaşarken bu durumu göremicez ondan eminim :D

    Evrende biz atomdan bile küçük parçalar mevcut bazıları kanıtlanmış olsa da bazıları hala teori bu konu için size barış Özcanı önermek isterim :) Hatta ilgili videosu burada,



    Videoyu baştan sona izlerseniz 10 üzeri 35 kadar küçültülmeye gidince neler olacağını görüyorsunuz bu arada 10 üzeri 35 büyüklüğü şöyle özetlemek isterim 10 üzeri 5 100.000 etmektedir :) geriye kalan 30 uda videoda göreceksin :)