Öneri Kişisel Zevke Göre İyi Bilgisayar Toplama Rehberi

Konusu 'Konuşmacı köşesi' forumundadır ve ERDALBAGGAL tarafından 3 Şubat 2020 başlatılmıştır.

Değerli forum kullanıcıları,

Bu forumda aktif olabilmen için öncelikle oyun hesabına giriş yapman gerek, aksi taktirde foruma ulaşamassın. Eğer oyun hesabın yok ise, lütfen kendine yeni bir hesap aç. „Oyun için tıkla“
  1. Sevgili @Themis. Modumuzdan onayı aldım ve bu konuyu açmaya karar verdim, amacım herkese bir nebze'de olsa yardım etmek, konuyu sabitler ve herkesin okuyup bilinçlenmesine yardımcı olursanız çok sevinirim, :)

((EKİPMANLAR))

1-Anakart nedir?
    1-C:Anakart bilgisayarımızın vücüdudur, bilgisayarın hangi işlemciyi hangi ekran kartını hangi ram tiplerini destekleyip desteklemeyeceği maximum kaç gb rama destek vermesi gibi şeylerin temelini anakart belirler,

O yüzden bir pc'Toplarken ilk önce bakacağımız şey anakart olmalıdır, Eğer anakartın desteklemediği bir model, parça alirsaniz elinizde kalmış olur,

2-İşlemci Nedir?
    2-C:İşlemci bir bilgisayarın beynidir,(Bunun detaylarını Anlatacağım)

3-Ekran Kartı Nedir?
    3-C:Ekran kartı, oyunları daha yüksek performansla oynamamıza imkan veren, Muhteşem görüntü bağlaştırıcıdır,

4-Ram Nedir?
    4-C:Ram bilgisayarımızı hizlandiran, Aslında ''hizlandirmayan'' Sadece ne kadar fazla olursa, o kadar fazla bellek olduğu için bilgisayarimizi hizlandiriyormuş gibi gösteren depolama birimidir(Detaylarına Gireceğim)

5-Harddisk Nedir
    5-C:Bilgisayarımızın Windowsun' Kuruluğu olacaği bölümdür, standart bir harddiskte windows 2-3 dakikada açılacağı gibi ssd veya daha hızlısı m2ssd ile yüklü bir windows 2-3 saniye gibi kısa sürelerde açılmaktadır.

6-Power supply Nedir?
    6-C:Bilgisayarımızın usb'sinden ışıklarına, işemcisinden ekran kartına verdiği tüm enerjiyi power supply'ler karşılamaktadır.

-----------------------------------------------------------------------------------

Plan 1>>Darkorbit için Sistem Yapmak,

Ana oyunumuz kahramanımız darkorbit için sistem yapalım şimdi,

Darkorbit çok eski bir motor olan adobe flash player ile kodlandığı için günümüzde'ki en güçlü pc'lerde bile yetersiz kalmaktadir.(Performans olarak)

1-Darkorbit işlemci odaklı bir oyundur, çünkü adobe flash player hiçbir zaman ekran kartını devreye sokacak kadar güçlü bir motor olmadığı için oyunu hep işlemciyle çalıştırarak oyunu zehir etmektedir,

2-Darkorbit bir ''Strateji oyunudur'' Strateji oyunlarında kristalinden canavarına, avantaj kutusundan, oyuncusuna ekran'da gördüğünüz herşeyin yükü işlemciye binmektedir, bu yüzden oyunda savaşlarda ve cubikon gibi kalabalık yerlerde dps' düşüşleri yaşanmaktadır bunun temel sebebi işlemcinin o sirada hem masaüstünüzde dönen onlarca şeyi inceleyip cevap vermesi hemde darkorbite cevap vermesidir durum böyle olunca fps ''düşüşleri kaçınılmaz olmaktadır,

Peki bu durumda ne yapmak gerekmektedir??

(Varyasyon1)Eğer Nvidia destekli bir laptop kullanıyorsanız,

Çok basitçe bu yöntemle tarayıcının üstüne sağ tık yapıp oyununuzu ekran kartiniz ile çalıştırarak oyunun keyfini çıkartabilirsiniz(Not:Sadece driverleri güncel, güncel bir işletim sistemi ve nvidia sistemlerde bu seçenek olmaktadır)

(Varyasyon2) Yeni bir pc dizmeye karar verdiniz,

1-SİSTEM(EN İYİSİ!)

1-Ryzen 5 2600x(İçinde dahili grafik olmayacaktir ;)(Bu sayede oyunu hep ekran kartı ile çalıştıracaksınız)
    2-En az 1050ti veya yeni nesil rtx bir ekran kartı,
    3-M2ssd'ye kurulmuş bir güncel windows
    4-En az 600w' değerinde bir psu

Bu sayede almış olduğunuz işlemcinin içinde dahili grafik olmadığı için darkorbiti hep en yüksek ayarlarda sıkıntısız oynayacaksınız!!!

(UYARI!!)
    (Ben herzaman amd' işlemcilerini öneriyorum ''DARKORBİT'' için ''Çünkü intel işlemcilerinin %98'inde hep içinde dahili bir grafik yongasi bulunmaktadır ''örnk:İNTEL Hd graphic'''))

2-SİSTEM(Düşük maliyetli ve günlük pc)

Siz diyorsunuz ki ben hem diğer oyunları oynayım hemde pc'im uzun ömürlü olsun, bir yandan da düşük maliyetli olsun darkorbiti en iyi şekilde oynamasam'da olur,

1-İntel i3.nesil veya amd ryzen 3 2200g(İkisinin'de içinde dahili grafik kartı vardır)
    (Bu sayede ayriyetten bir ekran kartınız olsa dahi ekran kartınızın ömrünü uzatır, fakat bu sefer'de darkorbiti iyi performansla oynamazsınız,)

---------------------------------------------------------------------

Extra performans artışları:İyi bir fiber internet,
    3 fanlı veya 2 fanlı sıvı soğutum sistemi(İki kat işlemci performansı yaşarsınız)
    Ssd kurulu windows

-----------------------------------------
    Not:Sıvı soğutum çok önemlidir, çünkü çekirdeğinizin yani işlemcinizin sıcaklığı ne kadar yüksek olursa o kadar performans kaybı yaşarsınız ve iyi soğutulmuş bir işlemci hem daha uzun ömür hemde daha iyi performans sunar ;)
    --------------------------------------------------

İşlemci seçimlerinizi elimden geldiğince anlattığımı düşünüyorum Sırada Ram var,

Ramların belli frekansları vardır, 2666mhz 3000mhz 3200mhz 4000mhz,

Bu mhzler darkorbit'te pek işimize yaramaz fakat diğer oyunlar için büyük etki eder,

Öncelikle anakartınızın kaç mhz ram desteklediğine bakın, eğer maximum 3500mhz ram destekleyen bir anakarta 4000mhz gücünde bir ram takarsanız 4000mhz'yi hiç bir zaman alamazsınız ayrıca sadece ddr4 destekleyen bir anakarta ddr3 takarsanız o ram çalışmayacaktir,

(Unutmamanız gereken bir şey vardir'ki o da ramin miktari değil, ramin mhz'si önemlidir)

Ram mhz'sini bios'dan çok kolay bir şekilde yükseltip, overclock yapabilirsiniz,(İnternette videoları mevcuttur)

Ram ne işe yarar?

Örnek verelim bilgisayarınızda bir oyun açacaksınız ve bu oyun diyorki ben bu oyunu sana açarım ama 16gb ramini yerim hacı,

Şimdi sizde'de 16gb ram var diyelim, siz oyuna giriyorsunuz ve 16gb ramin hepsini oyuna veriyorsunuz,

Geriye ram kalmıyor??

Doğal olarak pc'niz yavaşlıyor, çöküyor ağlıyor,

Ama 32 gb'raminiz olsaydi 16gb ram oyuna gider geri kalan 16gb ram ile yine extradan masaüstünde gezinir ve dolaşırdınız, işte yukarıda da dediğim gibi ram aslında pc'yi hizlandırmaz. dememin sebebi buydu.

---------------

Ekran Kartı Ne işe yarar?

İnsanlar ekran kartı alınca direkt gb'Sine bakıyor, bu çok yanlış, ekran kartında en önemli şeylerden birisi

mhz(Çekirdek hızıdır) Çekirdek hızınız ne kadar yüksek olursa ekran kartınız o kadar güçlü olur

1200mhz gücünde çalışan bir ekran kartı ile 1600mhz gücünde çalışan bir ekran kartı arasında atlas okyanusu kadar fark vardir,

1200mhz ile çalışan bir oyunda en yüksek ayarlarda 60fps aldığınızı varsayalım 1600mhz ile çalışan bir ekran kartında ise bu rakam 100'lere firlar,

(EN önemlisi MHZ'DİR ''ÇEKİRDEK HIZI))

Ama bunlarıda unutmamak gerekir,

Mhz:Çekirdek hızı,
    Bellek hızı

Ve bit versiyonu

312 bit 1400mhz 8000 bellek hızlı 8gb'lik bir ekran karti ile açamayacak hiçbir oyun bulamazsınız(en yüksek ayarlarda dahil)

Gb denilen kısım,

Sadece oyundaki texture ve çözünürlüğü etkilemektedir,

Yani siz diyorsunuz ya tamam benim 10gb ekran kartım var 10gb ''gb'lik kısım sadece oyunu 4k açmanıza izin verir çözünürlüğü yükseltir,

Fakat oyun performansını etkileyen önemli olan mhz bellek hızı ve bit versiyonudur,

Diyelim bellek hizi iyi çekirdek hızı iyi ve gb'side yüksek bir ekran kartı aldınız,

E iyi fakat hhala düşük performans alıyorsunuz? Neden?

Bu seferde gitmişsin 128bit ekran kartı almışsın o yüzden,

O yüzden ekran kartı alırken sitede,

Bellek hızına,
    Çekirdek hızına
    Bit versiyonuna özellikle dikkat edin,

Overclock'a (Daha sonra değineceğim)

----------------------------------------------------------------------------

Anakart Nedir?

Anakart'a yukarıda da deyindim, bilgisayarımızın vücududur, fakat, şunlarıda ek olarak eklemeliyim, anakart modeli ne kadar iyi olursa, kullanacağımız usb sayısının hızı fazlalığı, ses kartının iyiliği, anakarttan wifi, bluetooth gibi şeylerin olmasıda yine anakartın fiyat performans'ına göre şekillenmektedir,

Örn:300'tllik bir anakarttin içinde dahili wifi bluetooth olmaz iken

100'tllik bir anakartta bluetooth ve wifi bulunmaktadir ve tipki laptop gibi oyunları internete kablosuz erişim sağlarsınız :)

not:Yukarıda da dediğim gibi aynı zamanda bilgisayarın maximum kaç gb ram destekleyeceği hangi ddr türünü destekleyeceğini hangi işlemci model marka sinif işlemci ekran kartı gibi şeylerin destekleyip desteklemeyeceğinide anakart karar vermektedir o yüzden ilk seçeceğimiz şey anakart olmaktadır :)
    ---------------------------------------------------------------------------

Power Supply Nedir?

Geldik fazla bilinmeyen marjinal çocuğumuz power supplaya, insanlar genellikle iyi bir sistem oluşturur en iyi ekran kartını aldım en iyi işlemciyi aldım! Hehehehe! Der, Fakat biryerden çatlak verir, Orasıda genellikle kimsenin falza önemsemediği bilmediği kisim power supplıyl kısmımızdır,

Yani güç kaynağımız,

Bilgisayarımızda'ki taktiğimiz her usb, her ışıklandırmalar power supply'den güç almaktadır,

Örnek veriyorum(ÖRNEK!) ekran kartımızın 150w aldığını varsayalım

Ekran kartı:150w
    İşlemci:50w
    Ramlar(Toplam):50w
    Ek ışıklandırmalar:10w
    Usb portlar:10w

(TAMAMEN SALLAMASYON VE UYDURMASYON RAKAMLAR ÖRNEK AMAÇLI)

Şimdi sizin 300w'bir psunuzun olduğunu varsayalim, ekran kartiydi işlemciydi usb portuydu, falandi filandi hoop 300w'zaten çoktan aştınız pusnuz yandı çöktü, doğal olarak,

300w'luk bir power supplya 10tane usb port bir sürü kasa içi ışıklandırma takarsanız bilgisayar çalışmayacaktir çünkü gücü alamayacaktır,

Fakat 1000w gücünde +gold sertifikalı bir psu' ile bilgisayarınızda 20 tane usb portu zibilyon tane ışıklandırma artı overclock yapsanız daha bilgisayarınız hiçbir zaman çökmücek ve kaya gibi sağlam olacaktır,

O YÜZDEN PSU'NUN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR!

Yeni nesil sistemlerde artık 2020 yılındayız, en az 600w'luk gold veya platinium sertifakalı bir psu almayı ihmal etmeyin ekipmanlarınıza zarar vermeyin artık 1900'lerde yaşamıyoruz 200w 300w bunlar tarihte kaldı..

(Not: +80plus gold veya platinium sertfikalı olduğuna ihmal etmeyin)

Psu aynı zamanda tehlikelidir, dandik bir psu kullanmayın, elektrik çarpımına uğrayabilirsiniz, dikkatli olun, sertifikasız markasız psular kullanmayın.

--------------------------------------------------------------------------------------

-Performan Kıyaslaması-

Şimdi ise size kısa bir performans kıyaslaması yapacağım bu konu darkorbit ilede alakalı olup konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktir,

Şöyle bir örnek verelim elinizde şuan en güçlü 10 bin tl'lik bir ekran kartı olduğunu varsayalım tüm herşeyiniz en üst elit düzeyinde sadece işlemciniz diğer ekipmanlarınıza göre düşük seviyede ve yetersiz bu sizin için bir sorun teşkil eder mi???

Şuanda piyasadaki en yüksek grafik'li oyunları (İlerlemeli) isim vermiyorum biliyorsunuz askerli savaş oyunları var :)

Bütün bunları 10 binlik ekran kartının yanındaki i3 veya ryzen 3'ile kesintisiz full performans oynarsınız çünkü bu tip ilerlemeli oyunlar işlemci odaklı değil, grafik odaklıdır, çıkacak düşman sayisi bellidir ve işlemciyi fazla yormaz, ilerlemeli sinamatiksel oyunlardır sadece grafikten gücünü alır,

FAKAT...

Diyelim aynı işlemciyle şu her sene çıkan suikastci oyunlarına veya köy,strateji açık dünya tabanlı yada araba çaldığımız o meşhur seri var birtane (İsim vermiyelim!) ona girdiniz,

Bu tarz oyunlarda işlemci odaklıdır,

Çünkü işlemciniz oyundaki arabadan trafik lambasına oyundaki yürüyen insandan, ziplayan hayvanına bir sürü şeye kadar işlemciye yük bindirir ve işlemcinizi yorar bu yüzden az önce o en güçlü grafikli oyunda deli gibi fps aldığınız oyuında bir anda bu oyuna geçtiğinizde deli gibi fps düşüşü yaşarsınız,

Çünkü birisi işlemci odaklı açık dünya oyunu
    Diğeri düz ilerlemeli grafik oyunu,

İşte fark budur,

Darkorbitte aynı sistemle ilerlemektedir, darkorbitte bir strateji işlemci temali bir oyundur, o yüzden yukarılarda yazdığım sistemlerdeki gibi bir pc veya pcler yapmanız taktirde sorunu çözeceksinizdir,

----------------------------------------------------------

Ek bilgiler

Güncel sürekli güncellenen bir windows
    3.parti yazilim hile bot kullanmayın!!!(TROJEN VİRÜS VE BİLGİSAYARINIZDAKİ BİLGİLERİ ELE GEÇİRECEK ŞEYLER İÇERMEKTEDİR!) Bu parti yazilimlar aynı zamanda bilgisayarınızdaki işlemcinin daha fazla çalışmasına ve yük bindirmesine sebep olur,
    Güncel bir browser kullanın(Tavsiyem opera, yandex)
    Harddisk kullanmayın artık bi zahmet :)
    Her bir ayda bir çerez temizlemesi yapın,

-------------------------------------------------------------

Önerilerim

Ben herzaman toplama pc'yi öeriyorum teknoloji marketlerinde satilan pc'lerden uzak durun i7'diyip sizi kandırıyorlar ama acaba kaçıncı nesil i7'bu tip şeylerden anlamayan insanlarda malesef satıcılara kanıp alıyorlar, ve paraları çöpe gitmiş oluyor, kesinlikle ve kesinlikle teknoloji marketlerinde satılanlara ve orada çalışanlara inanmayınız hepsi fazla para ve prim için beş para etmeyen ürünleri size çok iyi diye kandırmaktadırlar,

TOPLAMA PC EN İYİSİDİR,

Laptop' iyidir, fakat laptop'taki tüm parçalar masaüstü parçaların mobile versiyonudur(yani küçültülmüş kontrasyon) masaüstüne göre ömrü daha kısa ve daha çabuk performans düşüklüğü yaşatmaktadır,

LAPTOP TAVSİYE ETMİYORUM!

fakat sürekli gezen ve bilgisayarınızı gezdiren taşiyan birisi iseniz, yine en iyi pc'yi yapmanız ve almanız mümkün,

Mhz ayarlarına,
    İşlemciye
    işlemcinin içinde dahili grafik olup olmadığına bir sürü şeye dikkat ederek bakıp araştırarark,

İyi bir laptop almanız mümkün,

Ama ben yinede masaüstü öneririm,
    -------------------------------------------------------

Teşekkürler

Konuyu kurallara uyarak hiçbir oyun ve isim paylaşmadan, yazmış bulunmaktayim, tek amacım yardımcı olabilmek, hepsi bu kadar,

Şunuda söylemeliyim'ki çok iyi performansli bir pc toplamak

Tamamen kombinasyonlu bir şeydir,

Eğer kombinasyonları iyi tutturursanız, aslında orta sinif bir ekipmanlarlada en yüksek performans elde edebilirsiniz,

Konuyu okuyan herkese teşekkürler :)

------------------------------------

Ek Bilgi:

Oyun unit'ye portlandığında performans sorununun %50'sinin düzeleceğini düşünüyorum en azından 60fps kısıtlaması kalkabilir,

Oyun sadece işlemciden güç almaz,

Ve pek çok iyileştirme olabilir Bunu daha önce bir konuda anlatmıştım ama

Oyun yapımcıları Ayarlar menüsünde grafik switchi koyabilir

Böylece oyunu isteyen direkt ekran karti ile oynar isteyen işlemcisi ile,

Ayrıca oyunun grafiklerinin dahada geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum

Bu oyuna hem güzel bir görsellik katar+ Oyuna daha fazla yük bindirip, ekran kartı nın çalışmasına olanak sağlar ;)

Beğenip geçmeniz yeterli, takıldığınız yer olursa bu konu üzerinde her türlü sorularınızı cevaplıyacağım.

Minerva, tilia, Forenzon ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. Luminous

Luminous Guest

Öncelikle merhaba,

Böyle kapsamlı ve yararlı bir konuyu bizlerle paylaşıp emek gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Umarız oyuncularımız bu rehberden maksimum şekilde faydalanır :)

İyi forumlar.

Minerva ve ERDALBAGGAL bunu beğendi.
  3. Teşekkürler çok sağolun :)

Luminous bunu beğendi.
  4. Themis.

Themis. Guest

Merhaba,

Gayet güzel bir konu olmuş elinize sağlık

Cihazın ne kadar iyi soğutulduğu donanımlardan bile önemli bu arada.

Konunuzu değerlendirmeye alacağız. :)

İyi forumlar.

ERDALBAGGAL bunu beğendi.
  5. Eline sağlık gerçekten uğraşarak hazırlamışsın, eminim ki okuyan herkes bilgilenecektir.

Kendi deneyimlerimden birkaç şey yazmak isterim, 3 yıllık bir laptobum var 12 gb ddr4 ram, nvidia 940mx(kötünün iyisi araba çalmalı uçmalı kaçmalı oyunu orta ayarda rahat oynatan) i5 7. nesil işlemci var(2 çekirdek 4 izlek bence yetersiz)

Gelelim darkorbit tecrübeme, tarayıcılar varsayılan olarak işlemcideki intel hd graphics ile çalışıyor, bende uzun süre böyle kullandım bir sorum yaşamadım ama oyunu hep orta grafikte oynadım kasmadan, ancak neredeyse son 1 senedir en düşük grafikte oynuyorum, orta ayarlar bile fazla gelmeye başladı, ayrıca zaman geçtikçe bilgisayar ve parçalar eskiyor bununda elbette etkisi var, hemde darkorbit daha düzensiz hale geliyor.(stabilite açısından)

Son zamanlarda harici ekran kartı ile oyuna girdim ve denedim acaba nasıl performans verecek merak ettim, tabiki beklediğim olmadı ve iyi bir sonuç alamadım çünkü seninde dediğin gibi darkorbit ekran kartını değil işlemciyi daha çok kullanıyor bunu bizzat gördüm. Ve bendeki işlemci çok da iyi değil bu oyun için.

Açıkçası unity den çok umutluyum umarım çok daha stabil ve sorunsuz bir deneyim sunar ve oyundan daha çok keyif alabiliriz.

Tekrar eline sağlık, herkes mutlaka okumalı.:D:D

6. xArsimAx

xArsimAx User

Emegine saglik kardesim. Fakat bir noktaya el basayim. Bir kac ay onceki testimden yola cikarak soyluyorum bunu
    1. Sistem
    X570
    2700x r7
    32gb 3200
    M.2 ssd
    Rx 590
    2. Sistem
    I5 9500f
    Z390
    32gb 3200
    Rx 590
    Intel temada ayni net baglantisi min 55 fps full grafik
    Amd aistemde yer yer 30 a kadar indi.
    Bu oyunu en iyi masaustu performansi suan icin intel olarak garanti edebilirim.
    Fakat dip not eklemek isterim untily veya indirmeli hal alir amd ialem birimi olarak daha yuksek performans vwrwbilir o anki sartlarla test edilebilir.
    Amma velakin sistem toplarkende butceye gore amd daha ucuzdur intel e gore.

7. Güzel cevabın için çok teşekürler,

Tabiki şöyle bir sonuç çıkarmasın

'''en dandik işlemcimde olsa, oyunu ekran karti ile çalıştırırsam full performans alırım!!''

Hayir böyle birşey mümkün değil, çünkü darkorbit işlemci odakli bir oyun,

Konuda bahsettiğim performans artışını yaşamak için bile en azından

Orta seviyeli bir işlemciye ihtiyacınız var yani şunu demek istemiştim

elinizde i3 vardir i5 var 8.Nesil oyunu işlemci ile oynarsınız 30-40fps alırsınız,

Daha sonra oyunu sağ tık yapıp grafik karti ile çalıştır yaparsınız bu size 2 kat performans artışı katar çünkü hem ekran kartınız hemde işlemciniz birbirini dengeler, ve oyun grafiklerini

''''Ekran kartından''''

İşlem yükünü '''Sadece işlemciden''''' alır

Ve işlemcinizde ki görüntü yükünü -1 azaltıp sadece işlem yükünü devreye sokar,

Doğal haliyle 2 kat performans artışınız olur ;)

Ama kalkıp

2009 yılından kalma işlemci veya 2012-2013 yılından kalma işlemciler ile sağ tık grafik karti ile çalıştır yaparsanız bir sonuç elde edilemez,

Umarım anlatabilmişimdir :)

8. Hem bu entry'ye istinaden ben de şahsi fikirlerimi yazmak istedim.

Yıllar önce, DO'yu daha aktif oynadığım zamanlarda pc'ye format atmak durumunda kaldım. Ve oyunu daha aktif oynadığım için format + driver güncellemelerinden sonra yaptığım ilk iş oyuna girmek oldu.

Bir çok kişi oyunda takılmadan 60FPS civarı alınmanın imkansız olduğunu düşünüyordur. Çünkü artık takılma gözümüze normal gelmeye başladı :D Lakin o da ne? Oyuna girdim ve oyun maks. ayarlarda sıfır kasma ile çalışıyor. En çok şaşırdığım hiç takılmaması olmuştu. FPS 57-60 civarında hep.

Peki bundan ne anlıyoruz? Çerezler, DO'yu aşırı etkiliyor. Bir ton eklentinin kurulu olduğu, aşırı çerez yığınının olduğu tarayıcıda oyundan performans alınamıyor. Bu yüzden tarayıcı değiştiğimizde FPS artışı oluyormuş gibi hissediyoruz (hissediyoruz diyorum çünkü çok da artmıyor)

Burada benim tavsiyem oyunu oynadığınız ile normal kullandığınız tarayıcı farklı olsun. Böylelikle zırt pırt tarayıcı değişmek zorunda kalmazsınız.

Onun dışında çerez silmenin oyunda pek bir faydasını göremedim ne yazık ki. Ekran kartı ile çalışmasını bekleyeceğim.

NVIDIA ekran kartım var (masaüstü) ama bu seçenek bende çıkmıyor. Oyunu ekran kartına bağlayabilme yolum var mı? (GT 730)

9. _DODGE_

_DODGE_ User

Güzel konu elinize sağlık insalara yardımcı oluyorsunuz.

Ancak şöyle bir durum var ne yazık ki dolar kurundan dolayı zamanında ucuza alınan parçalar şu an faiş fiyatlardan satılmakta ve ayrıca çoğu şirket ellerinde olmayan stokta olmayan ürünleri satmaya başladı. Bu durumdan dolayı donanım parçası alınırken alınan yerlere dikkat etmesi gerektiğini söyleyeyim.

Unity'ye geçilince C# ile yazıldığından oyunun performansı %20 artacaktır. Neden dersek ? Flash player Javascript tabanlı bir animasyon platformudur. Javascript kullanıcı tarafında çalıştığından dolayı işlemciye ekstra yük bindirmektedir. Yani browserların aslında gerektiğinden fazla ram yemesinin işlemci tüketmesinin sebebi web sitelerinde ki event , attirebute , property gibi olayların inanılmaz derecede şekillendirilmesinden kaynaklıdır. Bu arada Javascript ile Javayı aynı tutmayın. Javascript script dilidir Java ise C++'ın mantığını alıp daha da değiştirilmiş bir versiyonudur.

C# javascriptten daha güvenlidir diyebilirim ama ben olsam C++ ile yazardım neden derseniz C++ bu konuda daha oturmuş ve inanılmaz derecede destekleri olan bir dil ancak burada programcının kendine göre güvenlik önlemleri alması gerekir çünkü C ve C++'da ne yazık ki C# ve Javada ki gibi kendi frameworklerinden ve kütüphanelerinden gelen o kadar güvenlik mevzusu yoktur. Yani her şey yazılımcıya kalıyor.
    Ancak C# hem sunucuda hemde kullanıcı tarafında çalışabilmektedir. Yani kısacası performans artışımız buradan gelecektir.

Konumuz donanım olduğundan bazı mevzulara değinmek isterim , adblocker kullanarak sistem performansınızı güç tüketiminizi bir nebze arttırabilirsiniz , webde gezerken gereksiz image , video'ların yüklenmesini çeşitli addonlar ile bloke edebilirsiniz ancak Darkorbit için biraz sorun çıkarabilir.

Soğutmanızı iyi seçin soğutma sistemleriniz iyi olmazsa cihazlarınız çok çabuk bozulacaktır.

KESİNLİKLE AKIM KORUMALI PRİZ KULLANIN (Bunu yazmamın sebebi kasa bilgisayarlarda PSU laptoplarda pil şarj konnektörlerinden anakart yanmalarının ve daha kötüsü yerleşik ekran kartlarının yanmasını dengesiz voltajdan kısa devre ve yanma olasılıklarının önüne geçilmesi içindir)

Marka olarak schneider , tunçmatik seçebilirsiniz. Ben genelde yerli marka olarak tunçmatik power surge 5 kullanıyorum gayet iyi...

Evde ki prizleri topraklayın kaçak var mı diye kontrol edin ve mümkünse regülator alın şayet kasa kullanıyorsanız bir ups sistemi kursanız iyi olur Türkiye'de ne yazık ki bazen çat diye elektrikler gidebiliyor.

Ram bellek seçerken dual channel yapacaksanız kesinlikle aynı marka aynı model olarak seçin uyumsuzluk sorunları sistemi uzun vadede sıkıntıya sokabilir.

Powersupply'ları kasa için lütfen ama lütfen kaliteli markalar ve soğutması iyi olan markalar seçin gidin araştırın yoksa sıkıntı çıkarabilir.

Laptoplara gelirsek: Muhakak bir adet soğutma standınız olsun yükseltilebilir olursa mükemmel olur. Sürekli şarjda kullanıyorsanız en az haftada 2-3 kere doldur boşalt işlemi yapın burada ki amaç bataryanın tembelleşmemesi. Batarya uzun sürede kendini doldurup boşaltmaz ise batarya uzun zaman sonra daha kısa sürede boşalmaya başlayacaktır. Bataryaları şarj ederken laptop'un şarjının bitmesini beklemeyin %7-%10 arasında şarja takabilirsiniz kapanmadan. LI-ON piller tüm enerjisini bitirirse pil zarar görür. Bütün bataryanın enerjisini bitirip şarja takma mevzusu eski nesil LION olmayan bataryalar için geçerlidir. Laptopların ve bir çok batarya ile çalışan cihaz artık LION temellidir.

SSD alırsanız disk birleştirmeyi ve windows search'i kapatın. Oyunlarınızı ve Windows'u içine kurarsanız daha hızlı açılıp daha hızlı harita yüklemesi olacaktır. Samsung , kingston , crucial , adata , sandisk , gigabyte gibi markaları tavsiye edebilirim.

SSD içini çok fazla doldurmayın ve sanal bellek olarak SSD kullanmayın. SSD'lerin belli bir yazma okuma ömürleri vardır. TLC 3D NAND SSD diğerlerine göre daha ucuzdur.

Son düzenlenen: 8 Şubat 2020